Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър не е съгласен с три от предлаганите от ЕС нови санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър не е съгласен с три от предлаганите от ЕС нови санкции срещу Русия в обсъждания шести пакет заради войната в Украйна, посочи финансовият министър Константинос Петридис. Банковата система в страната е стабилна и не е засегната от наложените европейски решения срещу руски граждани и фирми, увери той.

Едно от най-силните възражения на Кипър е срещу санкциите, свързани с корабоплаването и забраната на пренос на руски петрол от кораби под европейски флаг, каза министър Петридис.

Правителството и кипърската морска общност са притеснени, че, ако тази мярка бъде приложена, много корабни компании ще напуснат страната. Около 120 танкера плават под кипърски флаг.

Кипърският търговски флот е третият по големина в ЕС. Корабоплаването е ключов икономически сектор, който дава 7% от брутния вътрешен продукт на страната.

Никозия вижда проблеми и за забраната за предоставяне на консултантски и счетоводни услуги на руснаци, като смята, че съществуващите юридически лица не трябва да бъдат засегнати от тази мярка

Кипър има резерви и за забраната за покупка на недвижими имоти от руски граждани.

"Ако основните сектори в икономиката, които всъщност са единствените - туризъм, корабоплаване и услуги, бъдат допълнително застрашени, това може да доведе до колапс на икономиката на Кипър", заяви и външният министър Йоанис Касулидис.

Банковата система в страната не е в силна зависимост от Русия, въпреки създаденото впечатление, посочи още финансовият министър. Депозитите от руски лица представляват само около 4% от общите депозити в кипърските банки, докато преди 2012 г. делът им е достигал 60%.

Закрити са около 80 000 банкови сметки в Кипър, много от тях на руснаци, заради въведения строг банков надзор, съобщи министър Константинос Петридис.

Замразени са активи – банкови сметки, недвижими имоти и акции, на граждани и фирми от Русия, които са в европейските санкционни списъци, увери министър Петридис.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна