Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 нелегални мигранти пристигнаха в Кипър само за едно денонощие

Сирийски мигранти в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 100 нелегални мигранти пристигнаха в Кипър с три лодки само за последното денонощие. Страната е изправена пред сериозни проблеми за управление на миграцията заради нарастващите потоци пристигащи.

Две дървени лодки бяха открити и задържани от кипърската пристанищна и морска полиция на югоизточния бряг на острова, в района на Агия Напа, в неделя късно следобед.

Те са превозвали общо 62 незаконни мигранти, от които 45 мъже, 6 жени и 11 деца.

Още една лодка пристигна рано тази сутрин в района на Пафос на западния бряг, за която се предполага, че е тръгнала от Анталия. На борда ѝ е имало 30 мъже от Сирия на възраст от 17 до 40 години.

Петима души на възраст между 19 и 38 години са арестувани със съдебни заповеди като заподозрени за трафик на хора. Те са управлявали двете лодки, пристигнали в неделя.

Всички мигранти са прехвърлени в приемния бежански център край Никозия.

Центърът вече не може да отговори на нуждите за първи прием на мигранти, заяви миналата седмица вътрешният министър Никос Нурис. Той отново алармира, че при капацитет от 1000 души в него са настанени над 2500 души.

През първите четири месеца на тази година в Кипър са влезли над 7000 нелегални мигранти, сочат данни на вътрешното министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени