Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финализират се споразумения на Кипър с ЕК и Швейцария за подкрепа срещу миграцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Кипър ще получи финансова подкрепа от Европейската комисия и от Швейцария за справяне с проблемите на миграцията и търсещите убежище в страната. Двете споразумения са пред завършване, бе обявено в четвъртък в Никозия.

Европейската комисия ще финансира различни инфраструктурни проекти в Кипър, свързани с миграцията, съобщи вътрешният министър Никос Нурис след срещата си със заместник-генералния директор на Генерална дирекция „Имиграция и вътрешни работи” на Еврокомисията Беате Гминдер.

Най-важният от тях е изграждането на мигрантски център, за който Никозия е поискала 72 млн. евро от Брюксел.

С европейска помощ и със средства от държавния бюджет ще бъде модернизиран и приемният бежански център близо до столицата, чиято пренаселеност предизвиква много проблеми, каза вътрешният министър.

Около 10 млн. евро помощ ще предостави Швейцария за покриване на част от разходите за непрекъснато нарастващите миграционни потоци към острова, обяви още министър Нурис. Очаква се окончателният текст на споразумението да бъде подписан в началото на септември.

От 1 януари досега над 2300 незаконни мигранти, на които е отказано убежище в Кипър, са депортирани в страните им по произход, сочат данните на полицията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна