Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на управляващата партия в Полша подаде оставка като вицепремиер

Ярослав Качински - лидер на "Право и справедливост"

Ръководителят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) Ярослав Качински подаде оставка като заместник министър-председател.

"Вече не съм в правителството. Премиерът Матеуш Моравецки и, доколкото знам, президентът Анджей Дуда са приели оставката ми", цитира агенция PAP думите на Качински.

Качински добави, че негов наследник на поста вицепремиер ще бъде ръководителят на Министерството на националната отбрана Мариуш Блашчак. "Това е напълно естествено решение. Имаме кризата в Украйна, а той е министър на отбраната, така че в конкретната ситуация, в която се намираме, подобно обединение има много големи предимства", каза той.

От октомври 2020 г. Качински, който е на 72 години, е вицепремиер, отговарящ за правоприлагащите органи в правителството на Моравецки. Той е и председател на Комисията по национална сигурност и отбрана. През 2006-2007 г. е министър-председател на Полша. Тогава президент е неговият брат близнак Лех Качински. След като брат му загива в самолетна катастрофа през 2010 г., Ярослав Качински се кандидатира за президент, но остава на второ място, отстъпвайки на Бронислав Коморовски. От 2003 г. насам Качински е лидер на партията "Право и справедливост" (PiS). Миналото лято той беше преизбран отново и обеща, че няма да се кандидатира отново за ръководител на партията.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна