Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак е фаворит за наследник на Джонсън преди третия кръг на гласуване

Риши Сунак на тв дебата за следващ лидер на Консервативната партия във Великобритания, 17 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания надпреварата за нов лидер на Консервативната партия и премиер на страната навлиза в решителна фаза. Днес се провежда трети кръг на гласуване. Бившият министър на финансите Риши Сунак е сочен от букмейкърите за фаворит.

Макар и експертите да се въздържат от прогнози предвид на много оспорваната надпревара, след снощния дебат на оцелелите дотук пет претенденти букмейкърите отдават предпочитанията си на Риши Сунак.

Той е следван от министъра на търговията Пени Мордант и външния министър Лиз Тръс.

Министърът на равноправието Кеми Баденох е извън челната тройка, а с най-малки шансове да продължи е председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Тугендхат.

Резултатите ще са ясни около 22 часа българско време.

Голямата новина в деня на гласуването обаче е тази, че Риши Сунак и Лиз Тръс обявиха, че няма да участват в следващия телевизионен дебат във вторник вечер, а това принуди Скай нюз да го отмени.

Сунак и Тръс си отправиха много сериозни обвинения, включително чисто лични,  по време на снощния дебат, най-вече за техните виждания как трябва да се управлява икономиката. Ожесточени размени имаше и между Сунак и Мордант.

Не са малко торите, които смятат, че дебатите само излагат на още по-голям показ сериозните различия в лагера на Консервативната партия, а това не е никак добре като се има предвид, че тези хора ще трябва да работят заедно в бъдеще.

Отмяната на дебата обаче предизвика недоволство сред хората, които искат да знаят какво наистина мислят онези, които ще ги управляват в бъдеще.

Тази вечер има още едно гласуване в Камарата на общините. След като миналата седмица правителството отхвърли искане на лейбъристите за вот на недоверие, сега самото правителство внася такъв вот, който едва ли ще загуби като се има предвид мнозинството на Консервативната партия в парламента.

Междувременно опозицията обвини Борис Джонсън, че напълно е занемарил задълженията си след като той за трети път пропуска заседание на Комитета за справяне с извънредни ситуации „Кобра“ заради безпрецедентните жеги на Острова.

Борис Джонсън се оттегли като лидер на торите, но продължава да е премиер до избора на наследник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна