Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните правителствени кредитори на Киев ще замразят обслужването на украинския дълг

В сряда правителствата на западните кредитори на Киев призоваха притежателите на украински облигации да приемат искането на страната за двугодишно забавяне на плащанията по държавния дълг и казаха, че самите те ще спрат плащанията, които им се дължат, съобщава Ройтерс.

Украинското правителство публикува по-рано през деня резолюция, в която се казва, че ще поиска от притежателите на международни облигации да се съгласят на двугодишно забавяне на плащанията по дълга, за да може да съсредоточи намаляващите си финансови ресурси за отблъскване на руската военна инвазия.

"Одобрението на облигационерите и притежателите на варанти на предложенията на Украйна би представлявало съществена подкрепа за правителството и народа на страната", се казва в изявление на западните правителства кредитори, публикувано от френското финансово министерство.

Варантите (warrants) дават на притежателя си правото, но не и задължението да купи или продаде предварително определено количество ценни книжа по предварително фиксирана цена в определен срок или на определена дата.

Групата, която включва Канада, Франция, Германия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, заяви, че ще осигури координирано временно суспендиране на обслужването на украинския дълг от 1 август 2022 г. до края на 2023 г. с възможност за разсрочване за още една година.

"Ние също така силно насърчаваме всички други официални двустранни кредитори бързо да постигнат споразумение с Украйна за временно замразяване на обслужването на дълга“, добавиха от групата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени