Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Фолксваген" Херберт Дис подава оставка, ще бъде заместен от Оливер Блуме от "Порше"

Херберт Дис (вдясно) подава остаква като генерален изпълнителен директор на "Фолксваген"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на "Фолксваген" (Volkswagen) Херберт Дис ще напусне компанията в края на август, съобщиха в петък от автомобилния гигант. Оливер Блуме, който в момента е главен изпълнителен директор на дъщерното дружество на "Фолксваген" - "Порше" (Porsche), ще наследи Дис на поста на 1-ви септември, съобщава CNBC.

Автомобилният производител не посочи причина за напускането на Херберт Дис.

Той се присъедини към Volkswagen от BMW през 2015 г., заемайки ръководния пост след скандала, добил известност като "Дизелгейт". На него се приписва превеждането на компанията след този скандала в "новата ера", стимулирайки огромни инвестиции в електрически превозни средства с цел продажба на милиони електромобили годишно до средата на десетилетието.

Председателят на Volkswagen Ханс Дитер Поч благодари на Херберт Дис за ключовата роля в напредъка на трансформацията на компанията: "Той не само насочи компанията през изключително бурни води, но също така приложи фундаментално нова стратегия".

Неговият приемник Оливер Блуме ще бъде натоварен да поддържа курса на тази трансформация. Кариерен изпълнителен директор групировката "Фолксваген", Блуме е заемал производствени позиции в "Ауди" (Audi), испанската автомобилна марка "Сеат" (SEAT) и марката VW, преди да стане шеф на производството на Porsche през 2013 г. Той стана главен изпълнителен директор на марката спортни автомобили през 2015 г.

На Блуме ще бъде оказана помощ, докато преминава в новата си роля. От "Фолксваген" заявиха, че главният финансов директор на компанията Арно Антлиц ще поеме допълнителната позиция на главен оперативен директор, "за да подпомага на Блуме с ежедневните операции“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна