Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датската кралица Маргрете II е с Covid след като се върна от погребението в Лондон

Кралицата на Дания Маргрете II
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралицата на Дания Маргрете II, която присъства на погребението на кралица Елизабет II в Лондон, е дала положителна проба за Covid-19, съобщиха от кралския дворец в сряда.

82-годишната кралица, която е ваксинирана с трета бустерна доза, вече имаше Covid през февруари, даде положителна проба във вторник вечерта, се казва в изявление на двореца, ден след погребението.

„Затова дейностите на кралицата тази седмица са отменени“, се казва в съобщението, без да се дават подробности за нейното състояние.

Маргрете дойде на трона на 31-годишна възраст през януари 1972 г. след смъртта на баща си Фредерик IX, като стана първата жена кралица в историята на Дания. След смъртта на кралица Елизабет II тя вече е най-дълго управлявалият монарх в Европа, а в света само султанът на Бруней е управлявал повече - с четири години.

Докато по-малко от половината датчани подкрепяха монархията по време на нейното възцаряване, сега кралското семейство е едно от най-популярните в света, радващо се на подкрепата на повече от 80 процента от населението.

Останала вдовица през 2018 г., Маргрете II многократно е настоявала, че никога няма да се оттегли от задълженията си.

„Ще остана на трона, докато не падна“, каза тя.

Ако се оттегли, кралицата трябва да бъде наследена от по-големия си син 54-годишният престолонаследник принц Фредерик, отбелязва АФП

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени