Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът на Boeing в сферата на отбраната със загуба за 2,8 млрд. долара през последното тримесечие

Боинг 787
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Boeing отчете загуби през последното тримесечие в размер на 2,8 млрд. долара в бизнеса си в областта на отбраната, включително по отношение на Air Force One, но отчете по-висок от очакванията на Уолстрийт свободен входящ паричен поток.

Компанията обяви в сряда, че нейните приходи през третото тримесечие на 2022 г. са отбелязали годишен растеж от 4% до 15,96 млрд. долара.

Въпреки нарастването на приходите обаче, компанията регистрира нетна загуба от 3,31 млрд. долара, което представлява съществено влошаване в сравнение с нетна загуба от 132 млн. долара, отчетена през същото тримесечие на 2021 г.

Американският аерокосмически производител отчете загуба от 5,49 долара на акция през последното тримесечие при инвеститорски очаквания за печалба от 0,13 долара на акция и след загуба за 0,19 долара на акция точно преди година.

Приходите на компанията от 16 млрд. долара също бяха с 2 млрд. долара по-ниски от осредните прогнози.

Главният изпълнителен директор Дейвид Калхун каза, че приходите и печалбите на Boeing са "значително повлияни" от "технически предизвикателства" и от по-високи разходи за производство и за веригите на доставки на продукти за отбраната, които Boeing се е съгласил да достави на държавни клиенти на фиксирана цена, което означава, че компанията поема всички надвишени производствени разходи.

Продуктите включват президентският самолет Air Force One, танкера за зареждане KC-46A и няколко други програми.

"Почти всяка индустрия се справя с проблеми във веригите на доставки, с растящата инфлация и макроикономическите предизвикателства и ние със сигурност не сме по-различни“, посочи Калхун пред служителите на компанията, съобщава „Файненшъл таймс“.

В същото време обаче Boeing отчете свободен входящ паричен поток през третото тримесечие в размер на 2,9 млрд. долара в сравнение с изходящ паричен поток от 507 млн. долара през същия период на 2021 г. Свободните парични средства, или паричният поток на компанията без капиталовите разходи, са важен показател за Boeing и се оказаха отрицателни по време на проблемите на компанията с приземяването на самолетите 737 Max и по време на коронавирусната пандемия.

Boeing заяви, че все още очаква положителен свободен паричен поток за настоящата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени