Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Догодина се очаква най-големият ръст от 30 години на търсенето на танкери за дизел и бензин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните танкери, превозващи горива като бензин и дизел, се подготвят за най-големият интерес към тях от три десетилетия насам през следващата година, като нарушените руските петролни потоци увеличава разстоянията, които корабите трябва да плават.

Внимателно наблюдаваният измерител в корабната индустрия, известен като "тон за миля" - фактическият обем на транспортирания товар, умножен по разстоянието, на което се транспортира - ще скочи с 9,5% през 2023 г., според оценки на Clarkson Research Services Ltd, съобщава Блумбърг. Това ще бъде най-голямото годишно увеличение за танкери, превозващи рафинирани горива от 1993 г. насам, показват данни от изследователския отдел на най-големия корабен брокер в света (Clarkson Research).

Графика на танкерния коефициент "тон за миля"


Със санкциите върху руските петролни продукти, които трябва да влязат в сила от 5-и февруари, глобалното пренасочване на товарните потоци изглежда неизбежно, което увеличава разстоянията, които трябва да бъдат изминати. Съществува и потенциал за по-големи обеми, тъй като новите рафинерии в Азия и Близкия изток започват да произвеждат за износ, докато Китай пък има възможност да увеличи своите изходящи потоци.

"Лесно може да бъде пет или шест пъти по-голямо изминаваното разстояние и това означава, че ще ви трябват много повече кораби, за да транспортирате същият обем, който сте внасяли преди“, каза Андерс Редиг Карлсен, анализатор в независима европейска компания за финансови услуги Kepler Cheuvreux. "Това ще стимулира търсенето на танкери с петролни продукти".

В комбинация с потоците суров петрол, коефициентът "тон за миля" се очаква да нарасне общо през следващата година с 6,4%, достигайки най-високо ниво от 2014 г. насам.

Всички това идва на фона на пазара на петролни танкери, който вече отбелязва големи печалби. Цените за наемане на така наречените танкери със среден пробег, които превозват рафинирани горива за една година, са най-високите от 2008 г. насам, показват данни на Clarkson. Печалбите от танкери за суров петрол са близо до най-високите си стойности от май 2020 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени