Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С електронни уреди гонят многото змии в Кюстендилско

Снимка: Антон Соколов

Заради нарастващата популация от змии това лято Общината в Кюстендил сключи договор с частна фирма за монтиране на електронни уреди за отблъскване на влечугите, казаха от администрацията.

Досега са  монтирани общо 32 устройства. 14 от тях са сложени в района на детски градини, а останалите в близост до спортни игрища и детски площадки, откъдето най-често постъпват сигнали за появяването им.

Устройствата са българско производство, струват 54 лева и са напълно безвредни за деца и за домашни любимци. Уредът излъчва звукови вибрации с ниска честота, които създават непоносима за змиите среда. Тези вибрации се разпространяват чрез почвата и ги принуждават да напуснат охраняваните площи, като обикновено не се връщат повече, поясниха експерти.

Всяка община трябва да има договор с частна фирма срещу улавянето и обезвреждането на змиите и влечугите, казва началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев, чиито екипи често са пращани да реагират на ситуация с появили се влечуги

И домакинства  и от частни имоти си монтират такива устройства. Поддържането им е лесно - сменят се само батериите, а обслужването им е 40 лева за сезона.

Електронен уред за гонене на змии
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна