Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската икономика няма да претърпи "твърдо приземяване", но все още е възможна рецесия

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската икономика не би трябвало да претърпи "твърдо приземяване", въпреки че остава възможността за "ограничена и временна рецесия", заяви в четвъртък членът на ЕЦБ и управител на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало.

"Френската икономика оказва малко по-добра от очакваното съпротива", каза Вилроа дьо Гало пред радио Europe 1, предаде Ройтерс.

В сряда вечерта Френската централна банка заяви, че втората по силна икономика в еврозоната ще успее да постигне положителен растеж през последното тримесечие на тази година.

Прогнозата на централната банка е факт, въпреки че ЕЦБ увеличи общо основните си лихви с 200 базисни пункта само в рамките на три месеца, като депозитната лихва нарасна до 1,5%, което е най-бързият темп на повишения в историята на банката. Финансовите пазари очакват лихвите на ЕЦБ да достигнат връх около 3% през следващата година, което предполага, че предстои още поредица от повишения, за да се укроти бързата и широкообхватна инфлация в Европа.

По-рано тази седмица Франсоа Вилроа дьо Гало каза пред ирландското издание Irish Times, че ЕЦБ не трябва да спира да повишава лихвените проценти, докато базовата инфлация не достигне ясен връх, но може да забави темпото на повишения, след като лихвите достигнат ниво, което да започне да ограничава икономическия растеж.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна