Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия вини руски хакери за кибератаката срещу голяма здравна компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски хакери стоят зад кибератаката срещу голяма австралийска здравна компания, с която бяха откраднати данните на 9,7 милиона души, включително премиера на страната, съобщи полицията. Хакерите започнаха да публикуват данните по-рано тази седмица, след като Medibank - най-големият здравен застраховател в страната - отказа да плати откуп от 9,7 милиона щатски долара. 

Комисар Рийс Кършоу от австралийската федерална полиция обвини за атаката базирани в Русия „киберпрестъпници“.

„Нашето разузнаване сочи към група от слабо свързани киберпрестъпници, които вероятно са отговорни за минали значителни пробиви по целия свят“.

Хакерите подават откраднатите данни във форум в тъмната мрежа, като избират стотици потенциално компрометиращи записи, свързани с пристрастяване към наркотици, злоупотреба с алкохол и полово предавани инфекции. 

Комисар Кършоу каза още, че австралийската полиция ще търси сътрудничеството на колегите си в Русия. По думите му, че полицията знае самоличността на хакерите, но той няма да ги назове. 

Анализатори на киберсигурността предполагат, че те може да са свързани с руската хакерска група REvil. Съобщава се, че REvil - комбинация от думите откуп и зло - е била разбита от руските власти по-рано тази година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна