Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Близнашка към студентите: Вие сте символът на бъдещето

Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен и на този 8 декември с българските си колеги ще празнуват и чуждестранните студенти - бъдещи лекари, избрали Медицинския университет в града за своето образование.

Празнично е настроението и сред бъдещите учители, които учат във филиала към Великотърновския университет, както и в единственото у нас Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Студентски книжки и вестникарски материали се съхраняват в Регионалния исторически музей от студентския живот на плевенчани през годините, каза в интервю за БНР Десислава Близнашка - ръководител отдел "Нова и най-нова история" в музея.

"Един от най-старите експонати е студентска книжка от първото висше учебно заведение в България – Софийския университет. Как са изглеждали основните студентски документи – на пръв поглед нищо по-различно, но назад във времето на някои от страниците са слагани пощенски марки".

Регионалните вестници пазят историята на честванията, запазен е вестник с името "8 декември" – от 30-те години на миналия век.

"В Плевен е имало доста богати мероприятия, чествания назад във времето. Градът ни се налага като един университетски център", добави Близнашка.

Със сигурност днешният 8 декември ще отбележи и Десислава Близнашка, която се върна в историята на празника в Плевен, както и други вече завършили студенти, защото този празник остава някак си за цял живот.

"За мен 8 декември е среща с приятели, среща с преподаватели. Пожеланието към съвременния студент е да не забравят, че те са символът на бъдещето, те са хората, от които зависи България да продължи да бъде", каза Близнашка.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна