Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за "най-мащабната дипломатическа дейност между Китай и Арабския свят" от основаването на КНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитският крал Салман бин Абдулазиз и китайският президент Си Дзинпин подписаха днес споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство между двете страни.

Саудитската агенция за печата съобщи, че крал Салман е приел китайския президент в двореца Ал-Ямама в Рияд. На срещата е направен "преглед на историческите приятелски отношения между двете страни и начините за тяхното укрепване, за да служат на интересите на двете страни и народи в различни области".

Преди срещата на върха между Рияд и Пекин саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман прие Си.

Двете страни са обсъдили "възможностите за инвестиране на наличните ресурси в двете страни, регионалните и международните събития, въпросите от общ интерес и усилията, полагани по отношение на тях".

Саудитският престолонаследник и китайският президент присъстваха на подписването на редица двустранни споразумения, които включват "плана за хармонизиране между Визия 2030 на Кралството и китайската инициатива "Един пояс, един път".

Има и подписани сделки за нефтохимически проект, градоустройство и изучаването на китайски език. Държавните саудитски медии пишат за 34 инвестиционни споразумения в секторите зелен водород, информационни технологии, транспорт и строителство.

С десетки споразумения за 30 милиарда долара Китай подпомогна икономиката си, а Саудитска Арабия си осигури нов икономически и политически съюзник. Така световните агенции коментират посещението на Си Цзинпин в кралството.

Очаква се подписването на още 20 договора, също на стойност около 30 милиарда долара.

Преди пристигането си Си заяви, че двустранните връзки със Саудитска Арабия са се увеличили скокообразно откакто двете държави установиха стратегическо партньорство през 2016 г.

Външното министерство в Пекин определя посещението на Си като "най-мащабната дипломатическа дейност между Китай и Арабския свят" от основаването на Китайската народна република.

Саудитският крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд (вдясно) и китайският президент Си Цзинпин подписват документи в Рияд, Саудитска Арабия, 8 декември 2022 г./ЕПА/БГНЕС

В програмата на посещението на китайския президент в кралството са три срещи на високо равнище между Китай и Саудитска Арабия, в среща на високо равнище между Китай и страните от Персийския залив и в среща на високо равнище между Китай и арабските държави.

Визитата на Си идва три месеца след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Рияд на фона на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна.

От Белия дом заявиха, че Пекин се опитва да разшири влиянието си по света, като целите му не благоприятстват опазването на основания на правила международен ред.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна