Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Китай предупреждават да се ускори одобрението на нови ваксини за справяне с "Covid цунами"

Експертите предупредиха Пекин да ускори процеса на одобрение за актуализирани ваксини за борба с новите варианти на коронавируса, докато пандемията обхваща Китай, след като властите в страната облекчиха строгите Covid контрол на пандемията, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

По-голямата част от китайското население е ваксинирано с инжекциите на компаниите Sinovac и Sinopharm, които обаче са предназначени за оригиналния вирусен щам, идентифициран в Ухан през 2020 година.

"Не можем да разчитаме занапред на стари ваксини, които в момента се използват в цялата страна", посочи базиран в Пекин съветник на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Здравният съветник, което не пожела да бъде назовано по име, добави, че складовете на CDC "са пълни с ваксини, базирани на вируса от Ухан, които не са от голяма полза".

Пекин все още не е одобрил разпространението на актуализирани версии на доминиращите в страната ваксини, които са насочени към нови и по-заразни варианти на Covid-19, което в съчетание с ниския процент на ваксиниране сред възрастните хора, прави населението уязвимо.

Китайските градове намалиха драстично капацитета за тестване през последната седмица, което доведе до намаляване на докладваните случаи. Силно заразният вариант Омикрон обаче бушува в няколко големи града, включително столицата Пекин, след като правителството разхлаби политиките си за "нулев Covid" на фона на нарастващото социално недоволство по отношение на човешката и икономическата цена от въвежданите досега локдауни и масови тествания.

В понеделник Пекин съобщи за 1133 случая на Covid-19 при тестове, направени през предходните 24 часа, въпреки че има непотвърдени доказателства, сочещи огромен скок на заразените с коронавирус в столицата.

Мнозина хора се наредиха на опашки в понеделник пред клиниките за лечение на треска в болниците в Китай, за да проверят дали имат Covid-19, което е нов знак за бързото разпространение на симптомите, след като властите започнаха да премахват строгите мерки срещу болестта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени