Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
"Зелена сцена: Супер Еко и приятели"

"Зелена сцена: Супер Еко и приятели"

Проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели“ се изпълнява от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и се финансира от Програма „Младежи за околна среда“ на Министерството на околната среда и водите.

Той е основан на принципите на кръговата икономика, като на теория и практика демонстрира как може да се удължи жизненият цикъл на продуктите. Основната му цел е да представи новаторски решения за кръговото използване на ресурсите и намаляване на екологичния отпечатък на текстилните изделия през целия им жизнен цикъл, чрез:

· Създаването и представянето на сценични костюми, за децата и младежите от Детско-юношески ансамбъл „Изворче“ към Националния дворец на децата;

· Предоставяне на информация относно акцентите в Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за устойчиви и кръгови текстилни изделия, чрез специални сценични музикално-образователни събития и фотоизложба с музикална програма (ще се използват възможностите на „учене чрез игра“ и „учене чрез преживяване“, за които е доказано, че са най-добрите начини за запомняне, научаване и създаване на трайни позитивни нагласи към съответната тема у учащите).

Целта на проекта е актуална, с оглед на приетата на 30.03.2022 г. от ЕС Стратегия на ЕС, за устойчивите текстилни изделия. Предвид значимостта на негативния отпечатък на производството на текстилни продукти върху околната среда, ЕС предлага конкретна рамка и действия за „озеленяване“ на сектора, с акцент върху т.нар. „бавна мода“. За да се случи на практика този преход обаче, е необходима промяна както в производството на текстил, така и в потреблението.


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна