Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финтех компаниите се развиват успешно и тази година

Снимка: fintechbulgaria.org

Финтех браншът изпраща най-успешната си година. Това коментираха пред Радио София Георги Пенев, председател на Българската финтех асоциация (БФА) и доц. Деян Радев, участвал в изготвянето на традиционния си Годишен доклад на организацията.

През 2021 г. в България оперират 156 финтех компании, над 90% от които са малки и средни предприятия, предимно от София, Варна и Пловдив. Приходите им възлизат на 1,8 млрд. лв. , или 1.3% от БВП на страната. Въпреки глобалната икономическа нестабилност данните сочат, че общите приходи на финтех компаниите са се повишили с 24.6%, a по отношение работещите в сектора, се наблюдава 25% ръст на заетостта, достигащи рекордното за индустрията ниво от 11 862 души през 2021 г. Средното брутно възнаграждение в сектора е 3248 лв. - два пъти над средната заплата за страната. 44% от хората в сектора са жени, а средната възраст на служителите е 35,4 години.

В годината от възстановяването от пандемията имаме 9 нови компании.

Инвестициите във финтех индустрията в България бележат рекордни стойности и значителен ръст, дължащ се на добрата среда за развитие на предприемачеството.

290% е средният ръст на приходите на топ 10 най-бързо развиващите се финтех компании.

Всеки служител на финтех индустрията заработва около 200 хиляди лева за своята компания годишно.

Въпреки че през следващата година най-силно ще се усетят последствията от войната в Украйна на финансовия пазар, прогнозата за 2023 г. според доц. Деян Радев е финтех индустрията в у нас да продължава да се развива.

На бранша повече негативно влияе вътрешната политическа нестабилност, отколкото фактори като пандемията и дори войната в Украйна.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени