Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън покани Лула да Силва на посещение във Вашингтон

Президентът на Бразилия Лула да Силва напуска среща с губернатори в столицата на Бразилия, на които каза, че превратаджийските нападатели на институциите нямат искания или дневен ред за преговори, 9 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън покани бразилския си колега Луиз Инасио Лула да Силва да го посети във Вашингтон в началото на февруари, се посочва в съвместно изявление след телефонен разговор между двамата лидери, в което се уточнява, че поканата е приета, предаде БТА.

Байдън е изразил пред Лула да Силва "неизменната подкрепа на САЩ за бразилската демокрация и за изразяването на свободната воля на бразилския народ, както тя беше изразена по време на последните президентски избори, които президентът Лула да Силва спечели", посочва Франс прес.

Байдън е осъдил насилието и атаката срещу демократичните институции и срещу мирното предаване на властта, се посочва в съвместното изявление.

Телефонният разговор идва само ден след атаката на привърженици на крайнодесния бивш бразилски президент Жаир Болсонаро срещу основните държавни институции в столицата на Бразилия, посочва АФП.

Двамата лидери са се ангажирали също да "работят съвместно в тясно сътрудничество по предизвикателствата, пред които са изправени САЩ и Бразилия, включително изменението на климата, икономическото развитие, мира и сигурността".

Междувременно Болсонаро бе приет в болница в американския щат Флорида, като според Ройтерс състоянието му не е тревожно.


И трите власти в Бразилия осъдиха атаките на привържениците на Болсонаро, като ги нарекоха "терористични" и "превратаджийски", предаде АФП.

"Властите на републиката, които са гаранти на демокрацията и на конституцията от 1988 г. отхвърлят вчерашните действия в Бразилия, които бяха терористични, вандалски, престъпни и превратаджийски", се казва в обща декларация на ръководителите на президента Луиз Инасио Лула да Силва, лидери на бразилския Конгрес и ръководителите на Върховния съд.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!