Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция изпраща на Украйна бойни машини за пехотата и артилерийски ситеми Archer

Шведска бронирана бойна машина Combat Vehicle 90 (CV90)
Снимка: en.wikipedia.org

Шведското правителство обяви в четвъртък нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини CV90 за украинската пехота, и каза, че е наредило на отбранителните си сили да подготвят доставката и на артилерийската система Archer, предаде Ройтерс.

Пакетът е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (около 419 милиона долара) и ще включва също така противотанкови оръжия Saab Bofors Dynamics NLAW.

"Военната подкрепа за Украйна е абсолютно важна“, каза на пресконференция премиерът Улф Кристерсон. "Желанията на Украйна по отношение на това, което искат, имат голяма тежест в нашето решение", отбеляза той.

"Когато войната е заложена на карта, военната подкрепа е абсолютно решаваща. Подкрепата на Запада е от голямо значение за отбранителните способности на Украйна", посочи още той и добави, че последният шведски пакет от военна помощ ще включва противотанкови оръжия и бойни роботи.

Швеция ще изпрати около 50 от своята верижна и бронирана бойна машина на пехотата Combat Vehicle 90 (CV90).

В същото време правителството не уточни колко самоходни артилерийски системи Archer - FH77BW L52 ще достави на Украйна.

Шведска артилерийска система Archer - FH77BW L52

CV90 могат да бъдат на бойното поле "в рамките на няколко месеца", докато прехвърлянето на Archers ще отнеме повече време, според шведският министър на отбраната Пол Йонсон.

Преди обявеният днес военен пакет, Швеция обяви около 5 милиарда шведски крони военна помощ за Украйна, както и няколко транша хуманитарни доставки.

В момента Швеция е ротационен председател на ЕС и е подала молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия, - ход, който изостави десетилетията на необвързаност на двете скандинарски държави след нахлуването на Москва в Украйна, напомня Ройтерс.

Швеция разполага с 48 системи Archer, които представляват монтирана на превозно средство самоходна гаубица, произведена от шведската BAE Systems Bofors, към която Украйна отдавна проявява интерес да добави към своя арсенал в стремежа си да отблъсне руските сили.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна