Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обяви, че смъртните случаи от Covid-19 са намалени с почти 80%

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Броят на ежедневните смъртни случаи от Covid-19 в Китай е намалял с близо 80 процента от началото на месеца, съобщиха властите, предаде АФП. Според агенцията това изглежда е знак, че безпрецедентният скок на заразата в страната може да е започнал да намалява.

Вълна от случаи на вируси заля най-населената нация в света, след като Пекин внезапно прекрати политиката си за нулев Covid миналия месец.

Смята се, че данните на Пекин представляват малка част от истинския брой, като се има предвид тясната дефиниция на Китай за смърт от Covid и официалните оценки, че голяма част от населението е заразено.

Миналата седмица китайския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) каза, че близо 13 000 души са починали от заболявания, свързани с Covi-19, между 13 и 19 януари. Те се добавят 60 000 души, починали от вируса в болници за малко повече от месец, което бе посочено в предишно съобщение

Имаше 896 смъртни случая, дължащи се на вируса в болници в понеделник, спад от 79 процента спрямо 4 януари, се казва в изявление на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в сряда.

Тежките случаи в болниците също са намалели до 36 000 до понеделник, което представлява спад от 72 процента спрямо високите 128 000 на 5 януари.

Съобщението идва по време на най-големия официален празник в Китай, Лунната нова година, като властите предупредиха, че периодът на масови пътувания и социални събирания може да предизвика нов скок на инфекциите.

Към вторник около 664 милиона пътувания са били извършени в цялата страна, съобщи държавната телевизия CCTV, цитирайки официални данни.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна