Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един софийски бар

Какви места са определящи за атмосферата на София? "НДК, Ректората и Народния театър", ще каже някой.  "Парковете и междублоковите градинки", ще допълни друг. "Панелните квартали" или "Боклуците", също са  възможни отговори. Естествено, всичко вече изброено допринася за облика на столицата. Също както и дупките по улиците, графитите по стените, боршът от старо и ново строителство и всичките видове столичани. И още нещо много важно - баровете!

Особено като говорим за центъра на града, трябва да отбележим същестуването на автентичния софийски бар. "Непретенциозен" е думата, която най-добре го описва и тя важи за цените, избора на напитки, интериора и самите клиенти. От всичко това следва уют, както и малко смешния факт, че чисто нови заведения, направени с и за много пари, се опитват да изглеждат "оръфани", за да вземат и те от магията. Това, разбира се, се получава трудно. Автентичните барове са захранени с години паметни и безпаметни преживявания на своите посетители, ангажираща музика, някоя много специална вестникарска изрезка до вратата и надписите в тоалетните.  

За да сме честни, този бар не е уникална черта само на София - споделят я всички големи европейски градове. На Запад заради споменатата непретенциозност за тях се е наложил термина "dive bar".  Горди негови представители тук са места като "Билкова", "Long John", "Хамбара", "Лорка", "Gabba Bar", "Maze", "Barfly" и още доста барове и барчета.

В "Изотопия" отдаваме почит към всички тях и тяхните съдържатели като разказваме за един специален екземпляр от тяхната порода. Въпросното заведение можете да го знаете като "Тулово", "Стария вход", "Английския двор" и като "кафето зад Телевизията". Но името му е "Наклона" - намира се на наклонената улица "Тулово" до БНТ. През есента стана на 30 години. Ако сте го посетили през 1996, през 2006 и вчера, няма да имате усещането, че сте били на различно място в някой от трите пъти. От 3 години насам, през и отвъд пандемия, за поддържането на този специален софийски бар, известен със своя работещ телефон с шайба и вярното улично куче Киара, се грижат четири приятелки.

Успяхме да говорим с три от тях - Калина, Александра и Марина - и разбрахме: как един бар се предава през поколенията, какви посетители го правят специален, как се справят с досадниците и кои питиета да не им поръчвате. Измежду много други неща.

Нашият разказ за  бар "Наклона" можете да чуете след 3-тата минута на този епизод от подкаста ни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна