Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароканският крал няма да приеме испанския премиер по време на двустранната среща на върха в Рабат

Испанският премиер Педро Санчес (вляво) и премиерът на Мароко Азиз Акханнуч се ръкуват по време на подписването на споразумения след 12-ата сесия на мароканско-испанската среща на високо равнище в МВнР в Рабат, Мароко, 2 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания е в Мароко, начело на правителствена делегация за среща на върха. Целта е след обтегнатите двустранни отношения заради лекуването на лидерът на военната групировка "Полисарио" Брахим Гали в испанска болница да се даде нов тласък на приятелските връзки между двете съседни държави. 

Посещението на Санчес в Мароко е съпроводено с политически престрелки между ръководената от него Испанска Социалистическа работническа партия и основният им опонент опозиционната консервативна "Народна партия".

Според десницата фактът, че кралят на Мароко Мохамед VI няма да приеме Санчес, е унижение за Испания, а според социалистите това е нормална процедура, тъй като срещата на върха не е между държавните ръководители, а между премиерите на двете държави. Наложи се да се намесят и от мароканския кралски двор, от където излязоха с официално съобщение, че Крал Мохамед VI не е в Рабат, но е отправил официална покана за среща към премиера Санчес, която да се реализира в следващите няколко седмици. Посещението "ще бъде възможност за по-нататъшно укрепване на двустранните отношения" чрез "конкретни действия и осезаеми проекти", се казва в съобщението.

И двете страни се опитват да нормализират отношенията си след най-тежката дипломатическа криза от две десетилетия. Конфликтът започна с приемането за лечение на Брахим Гали в Испания и кулминира няколко седмици по-късно с незаконното влизане на около 10 000 мигранти в Сеута са за едно денонощие и изтеглянето от Мадрид на мароканския посланик в продължение на почти година.

През март 2022 г. Испания промени позицията си за Сахара и подкрепи за първи път мароканския план за автономия за бившата испанска колония. С посещението на 7 април същата година беше официализирано началото на нов етап в отношенията между двете страни и беше създаден календар с нови мерки и срещи, включително срещата на високо равнище, която се провежда сега.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна