Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори китайски балон е забелязан над Латинска Америка

Китай твърди, че балонът, сниман над щата Монтана на 1 февруари, е метеорологичен. Според САЩ той е разузнавателен
Снимка: Ройтерс

Втори китайски балон е забелязан да лети над Латинска Америка. Това бе потвърдено от официални лица, но не се уточнява, къде точно е засечен.

Според прессекретаря на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър това е втори китайски балон, но той казва, че засега не разполагат с повече информация.

От китайското външно министерство бе потвърдено, че първия балон, който бе видян над щата Монтана, е техен, но твърденията са, че той не е шпионски, а метеорологичен балон отнесен от вятъра.

Според американските служби обаче балонът е за наблюдение и е в нарушение на международното право и суверенитета на САЩ.

В тази връзка държавният секретар Антъни Блинкън отложи планираното си пътуване следващата седмица до Китай, а високопоставени служители на отбраната заявиха, че балонът не е свален от съображения за обществена безопасност, но САЩ използват контраразузнавателни мерки, за да намалят видимостта и да ограничат възможностите му.

Още след появата на първия балон републиканците разкритикуваха администрацията на Байдън, че не е направила необходимото той да бъде свален .

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна