Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BP обяви рекордна годишна печалба от близо 28 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийният гигант "Бритиш петролиум" (BP) обяви рекордни годишни печалби в размер на 23 милиарда паунда (близо 28 милиарда щатски долара) след покачването на цените на горивата миналата година в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. Това е най-голяма печалба за компанията в 114-годишната ѝ история.

Печалбите на компанията са повече от два пъти по-големи в сравнение с предходната 2021 година.

Миналата седмица и други компании обявиха огромни печалби за 2022 година, като рекордът е на "Шел" от 40 милиарда долара. Печалбите доведоха до призиви за по-високи данъци на енергийните фирми на фона на сериозните затруднения на домакинствата да си плащат увеличаващите се сметки за ток и газ. Шефът на "Бритиш петролиум" Бърнард Лууни заяви, че британската компания "помага за осигуряването на енергията, от която се нуждае светът и инвестира прехода към зелена енергия".

Цените на енергията започнаха да растат след края на Covid локдауните, но тръгнаха още по-рязко нагоре през март миналата година, след като Русия нахлу в Украйна, пораждайки опасения за доставките.

Миналата година британското правителство въведе допълнителен данък върху печалбите, реализирани от добив на нефт и газ в Обединеното кралство. Първоначално ставката бе 25%, но сега бе увеличена на 35%.

Компаниите обаче могат да намалят размера на данъка като отчисляват понесени загуби или разходите за неща като извеждане от експлоатация на петролни платформи в Северно море.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна