Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нови правила за опаковките в ЕС пластмасови кутии в магазините се таксуват

Снимка: БГНЕС

От 1 януари т.г. са в сила нови правила за опаковките в ЕС.Според тях пластмасовите кутии за еднократна употреба трябва да се таксуват задължително отделно от закупените артикули.

От Сдружение за модерна търговия, което обединява 13 от големите търговски вериги,заявиха,че спазват правилата и са избрали възможно най-ниската цена от 20 стотинки.

По повод зачестилите сигнали на слушатели, че, без да са получили пластмасова кутия за стоки от топлата витрина, биват таксувани с 20 ст. за такава, Доника Ризова, директор комуникации в сдружението заяви:

"Със сигурност, ако тези сигнали бъдат проверени сега, след като вече са огласени, ще стане ясно, че се е процедирало както при всички подобни сигнали: среща с управителя на магазина, връщане на сумата, поднасяне на извинения...".

На въпрос възможно ли е потребителите да ползват донесени от тях кутии за многократна употреба, Доника Ризова обясни:

"Не е допустимо да се използват съдове, които не са гарантирано чисти да бъдат в досег с витрината в магазинната мрежа, защото съществува риск от заразяване на цялата стока и, естествено, здравословни последствия за клиентите и служителите - т.е., не е забранено, но не е нормативно уредено".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!