Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да постигнем баланс в живота чрез петте елемента - етер, въздух, огън, вода и земя

Юлия Стоянова в търсене на източниците на здраве и дълголетие в древна Индия

За аюрведа - древна индийска наука, за която се вярва, че може да излекува всяка болест

5
Юлия Стоянова
Снимка: Личен архив

"С Индия съм свързана от ранното си детство. Най-вече ме свързва музиката, цветовете, миризмите, нотите на цитрата. Впоследствие с повечето информация, реших да осъществя детската си мечта", това разказа в "Нощен Хоризонт" по БНР Юлия Стоянова.
"Още от малка започнах да практикувам йога, после прекъснах, а по-късно със съмишленици започнах да изучавам йога. Първото ми пробуждане беше за философията на йога беше при срещата ми с книгите на Кришнамурти. Тогава, когато бях на 13-14 години и това беше една апокрифна литература. Тогава разбрах, че моята е литература е езотеричната, а тя тръгва от Индия. Много от учителите и ученията са от Индия", каза още пред БНР Стоянова.

Юлия Стоянова е биолог, работи в областа на медицината. Автор е на няколко книги, посветени на здравословния начин на живот.  „Здраве и ферментирали живи храни“, „Лечение с природни средства“, „Как да се защитим от коронавирус и сезонен грип“,  „Как да сме здрави чрез хранителни добавки, лечебни и здравословни храни“.

Интересите на Юлия са в областта на алтернативната медицина, на народната медицина и на лечението с помощта на природата. Това я отдежда далече в търсене на източниците на здраве и дълголетие.

Личен архив

В края на миналата година Юлия Стоянова прави едно поклонническо пътуване до Индия. С любопитство да разгледа земята на ведите и да научи повече за съвременните й учители като Сай Баба.

Това е едно пътешествие в Южна Азия. На юг от Хималаите и на Север от Индийския океан. Там, където по долината на река Инд в древността са се родили много цивилизации, оставили богато културно наследство и много ценни знания в областта на науката. Там хората вярват в силата на природата и прераждането на душата.
Личен архив

"Вярвам в прераждането и в кармата още когато бях на 4 годинки. За моето пътуване намерих двама прекарсни водачи - Кирил Стоянов, гуру Мастър и ученик на Сай баба и Асен Миланов - изключително съм и благодарна за помоща и съдействието за това сложно и далечно пътуване.

Защото аз имах страхове преди тръгването, това не е леко пътуване като организация. И много добра група бяхме - всички 22 души вярвахме в прераждането и кармата. Това ни сработи помежду ни и ни отличаваше от другите.

Тръгнах за Индия, защото исках да разбера дали усещането ми, че съм живяла в предишен живот там и то неведнъж, е така, дали Индия е тази, за която си я мисля, исках да видя тази древна култура, откъде са тръгнали ведите, свещените текстове, аюрведа, за нейните приници и приложения като наука", разказа още Юлия Стоянова.

Юлия Стоянова

Аюрведа е древна индийска наука, за която се вярва че може да излекува всяка болест, използвайки единствено лечебни растения. В този вид лечение се съдържа огромно знание за постигането на равновесие в живота, баланс на тялото и духа, чрез правилното съотношение на пет елемента: етер, въздух, огън, вода и земя.

"Мои пациенти се върнаха от Индия в цветущо здраве, след като бяха прекарали там една година. Изследванията им вече бяха съвсем различни. После чух и за други истории на излекувани хора.

Там научих много за ведите и как е възникнала Аюрведа. Животът в Индия е неописуем. Много е различен. Трафикът в Делхи е огромен, град с много контрасти, отвсякъде свирят клаксони, има прекрасни и чисти квартали и много мизерни...За Covid избощо не сме и мислили...
Личен архив
Цветовете на Индия са невероятни - ярки, златни, по-малко бяло, розово, лилаво, жълто, зелено, пъстро е навсякъде. Беднотията също се покрива с цветове. Но път тук всичко е сиво, тъжно. Макар и много бедни там, хора, които живеят на улицата, има и много богати, но там и бедните са щастливи. Това там може да стане, не и тук в България. Защото там не материалното е на преден план, хората се свързват с вътрешния си аз, това му носи мир и щастие...", поясни още Стоянова.

В своите книги Стоянова разказва за здравословния начин на живот.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна