Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Халтъков: Българската стартъп екосистема се развива бързо, но има накъде да расте

За цифрите, консултантския бизнес и стартъп компаниите

Снимка: БНР

Николай Халтъков е на 29 години. Той е млад професионалист. Завършил лондонския университет Royal Howaley със специалност "Икономика, политика и международни отношения“. А след това завършва магистратура "Международна бизнес иновация“ в Барселона, която заради пандемията изкарва изцяло онлайн.

Той се завръща в България и както много други професионалисти напоследък, избира да се реализира тук. Работи в консултантска компания, а в момента се занимава с инвестиционен анализ в един фондовете за рисков капитал. Но не забравя и хобито си да свири на китара.

"Нашите винаги са ме бутали да се изуча в чуждестранна страна, за да мога да се изуча по-добре."

Това споделя в "Нашият ден“ Николай Халтъков.

Казва още, че избира Англия, защото учи английски повече от 20 години. Но намирането на работа се оказва доста трудно и Николай се връща в България. Обича да се занимава с цифри. 

"В международните компании може от един офис да се трансферираш в друг, ако искаш. Доста по-лесно е, отколкото да кандидатстваш в чуждестранен офис“, посочва той.

В продължение на пет години Николай е финансов одитор във финансовата индустрия. Той одитира банки, застрахователи и други небанкови кредитни институции. В момента работи във фонд за рисков капитал.

Николай твърди, че българската стартъп екосистема се развива бързо, но има накъде да расте.

"От една страна, се наблюдават много нови предприемачи, които имат смелостта да започнат едно такова начинание. И от друга страна, фондовете, които се развиват в България, не са много“, допълва той.

През миналата година фондът е получил над 1000 апликации от стартъп компании и са затворени 3 сделки. През 2022 г. една стартираща британска компания е финансирана с 200 000 долара. Нейното предложение е решение в областта на рака на гърдата.

Николай е впечатлен от предложението на български стартъп, който предлага технология за всекидневна употреба – телефони, лаптопи, слушалки – на база наем.

Целия разговор с Николай Халтъков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.