Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 2 млн. барела на ден през 2023 г.

Международна агенция по енергетика (МАЕ)

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в сряда в месечния си петролен доклад, че се очаква световното търсене на петрол да нарасне с 2 млн. барела на ден през 2023 г. до общо 101,9 млн. барела дневно.

МАЕ прогнозира, че Китай ще формира почти половината от прогнозираното увеличение с 2 млн. барела на ден на петролното търсене през 2023 г., "като съседните държави също ще се възползват, след като Пекин се отказа от политиките си за "нулев Covid“.

"Световното предлагане на петрол изглежда ще надхвърли търсенето през първата половина на 2023 г., но балансът може бързо да се измести към дефицит, тъй като търсенето се възстановява и част от руския добив бъде спрян", посочи МАЕ.

МАЕ предупреди, че въпреки това "доставките от "ОПЕК +" се очаква да се свият с оглед на Русия, притисната от санкции“.

Международните санкции срещу Русия, целящи да я лишат от средства, след като тя нахлу в Украйна, досега са имали слабо въздействие върху износа на петрол, който през януари беше намалял само със 160 хил. барела на ден спрямо предвоенните нива. Но производството на около 1 милион барела на ден ще бъде спряно до края на първото тримесечие с оглед на европейска забрана за внос по море и международни санкции за ограничаване на цените, посочи МАЕ.

В същото време се очаква през настоящата година производителите извън "ОПЕК +" да са в основната на растежа на глобалното предлагане на петрол, като то се очаква да нарасне с 1,2 млн. барела на ден, "водено от Съединените щати, Бразилия, Норвегия, Канада и Гвиана, като всички те са готови да изпомпват петрол с рекордно темпо".



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна