Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски въздушен удар взе поне 15 жертви в Дамаск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 15 души са загинали при израелски въздушен удар по Дамаск, при който бе засегната жилищна сграда, намираща  се район на столицата със засилени мерки за сигурност, в който има и ирански културен център и в който са централите на редица служби за сигурност, предаде АФП.

Въздушният удар е бил нанесен по квартала Кафр Суса, в който са централите на сирийското разузнаване и на сирийската служба за сигурност. В квартала живеят и високопоставени представители.

"В 0,22 ч. израелският враг извърши въздушна агресия от окупираните Голански възвишения, като взе на прицел няколко района на Дамаск и околностите му, сред които и жилищни сгради",  се казва в съобщение на сирийското министерство на отбраната.

От кадри, разпространени от държавната новинарска агенция САНА,  се вижда почти изцяло разрушен жилищен блок.

Според неправителствения сирийски Център за наблюдение на правата на човека жертвите са 15, сред които имало и цивилни. При удара е била засегната жилищна сграда, която е била близо до иранския културен център, а целта на удара са били обекти, в които е имало членове на ирански милиции и на ливанското движение "Хизбула", допълва неправителствената организация.

Това е най-кървавата израелска въздушна атака по Дамаск към този момент, заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на сирийския Център.

Според агенция САНА няколко сгради са напълно разрушени.

Министерството на отбраната съобщи преди това за 5 жертви и за 15 ранени, от които някои в критично състояние, като каза, че сред убитите имало и един военнослужещ.

От началото на войната в Сирия през 2011 г. Израел извърши стотици въздушни удари по тази страна, като взе на прицел основно позиции на сирийската армия, на иранските сили и на "Хизбула", които са съюзници на сирийския режим, отбелязва БТА.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна