Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартъп виза или как ще се промени стартъп екосистемата в България?

Снимка: pixabay

България вече започна издаването на Стартъп виза. Удостоверението е официален документ, който дава възможност за издаване на разрешение за продължително пребиваване на чужденци (извън Европейския съюз), които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас. За целта Министерството на иновациите и растежа разработи Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект. Първоначалният срок на валидност е 1 година от датата на издаване. След одобрен отчет за извършеното по първоначално заявения проект, срокът на Стартъп визата се удължава с още 2 години.

"Стартъп визата е добра практика, насочена към привличането на предприемачи идващи от трети страни. България беше една от държавите, които нямаше такава работеща процедура“, казва в "Нашият ден" Добромир Иванов, председател на Българската Стартъп Асоциация (BESCO).

Министерство на иновациите и растежа ще извършва точково оценяване на бизнес проекта до 30 дни от подаване на заявлението по електронен път. Някои от типовете критерии за оценка са наличие на договорени инвестиции, клиентска мрежа, реалистични прогнози за мащабириуемост, патенти. Подобно на други имиграционни процедури и тук има изискване за доказване на достатъчно средства за издръжка на заявителя. От едно удостоверение ще могат да се ползват до 3 физически лица.

Една любопитна подробност при издаване на "стартъп визата" – няма изискване за наемане на поне 10 български или ЕС граждани. Това увеличава възможностите за лица, които досега нямаха основание да пребивават в България и да бъдат част от българската стартъп екосистема. 

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна