Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка понижи лихвата, за да подкрепа засегната от земетресението икономика

Турската централна банка намали очаквано лихвата (разходите по заемите) в опит да подкрепи икономиката след опустошителното земетресение по-рано този месец.

Централната банка понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 8,5%, отбелязвайки първото намаление на разходите по заеми през настоящата година. Последното понжение беше факт през ноември 2022 г., като референтната едноседмична репо лихва беше намалена рязко през миналата година от нивото от 14% в края на 2021 г.

Банката посочи, че решението за намаляване на лихвените проценти е взето отчасти, за да се смекчат последиците от земетресението от 6-и февруари, което разруши хиляди сгради, причини смъртта на повече от 40 000 души и доведе до преселването на милиони от пострадалите от природното бедствие региони.

"Стана още по-важно да поддържаме благоприятни финансови условия, за да запазим импулса на растеж в индустриалното производство и положителната тенденция в заетостта след земетресението", посочи след кря на заседанието на централната банка.

Икономистите се притесняват, че намаляването на разходите по заемите може допълнително да разпали все още тежкия проблем с много високата инфлация в Турция. През януари потребителската инфлация нарасна с малко под 58% на годишна база, отстъпвайки от рекордна инфлация от 85,5% през миналия октомври.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна