Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща стачка на Западния бряг

Наблуз, Западния бряг. Обща стачка - 23 февруари 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обща стачка беше обявена днесн аЗападния бряг. Училища, университетати и магазининеотвориха в знак на протест, след като 11 палестинци бяха убити снощи при операция на израелските сили за сигурност.

Световните агенции описват сблъсъците като едни от най-кървавите за последната близо година на Западни ябряг и в Източен Ерусалим.

В град Наблус на окупирания Западен бряг на река Йордан в сблъсъци с израелски войски са загинали 11 палестинци, сред които най-малко трима въоръжени бунтовници и четирима цивилни, включително тийнейджър и 72-годишен мъж. Ранените са повече от 100.

В изявление на израелската армия се казва, че нейните войници са били подложени на обстрел, докато са се опитвали да задържат бунтовници, заподозряни в подготовка на предстоящи нападения.

Напрежението идва в първите седмици от управлението на новото крайнодясно правителство в Израел, което обеща твърд курс срещу палестинците и изграждане на нови селища на територия, която палестинците искат за своя бъдеща държава.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обясни на среща на кабинета днес, че има ясна политика за мощни удари по терора и задълбочаване на израелските корени в родината.

"В отговор на изстреляни ракети по наша територия изтребители на израелските отбранителни сили са поразили цели на "Хамас" в Ивицата Газа тазис утрин", казва още Нетаняху. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна