Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха нови санкции на повече от 100 физически лица и компании от Русия

Автор:
Снимка: Алами/Ройтерс

САЩ наложиха нови санкции на повече от 100 физически лица и компании от Русия, съобщава уебсайтът на Белия дом.

Новите ограничения включват повече от 40 руски губернатори и ръководители на републики, фигури от политиката, науката. Сред тях са: вицепремиерът Татяна Голикова; министърът на науката и висшето образование Валери Фалков; Алексей Чекунков, министър на развитието на Далечния изток и Арктика; министърът на труда и социалната защита Антон Котяков; министърът на природните ресурси и екологията Александър Козлов; министър на културата Олга Любимова; министър на спорта Олег Матицин; Министърът на цифровото развитие, телекомуникациите и медиите Максут Шадаев; министър на енергетиката Николай Шулгинов; ръководителят на Министерството на извънредните ситуации на Русия Александър Куренков; журналист от ВГТРК Олга Скабеева; изпълняващият длъжността ръководител на LPR Леонид Пасечник.

Списъкът включва и над 1200 руски военни, за които се твърди, че "заплашват или нарушават суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост на Украйна". САЩ наложиха визови ограничения срещу тях.

Санкциите също така включва и редица компании в т.ч. "НПО инженеринг"; АД "Препрег-СКМ"; "Alabuga-Fiber"; "Препрег-Дубна"; "НИИграфит"; Пермски изследователски технологичен институт; Технопарк "Сколково" и свързани компании; Uralsib, Zenit, Московска кредитна банка, MTS Bank, Lanta-Bank, Metallinvestbank, Levoberezhny, Санкт Петербург, Primorye, SDM-Bank и Уралската банка за реконструкция и развитие.

На сайта на министерството на финансите на САЩ, в което подробно се представят санкциите, се споменава и името на българската компания, която влиза в санкционния списък. Това е базираната в София компания "Таерио интернешънъл".

Запорожката АЕЦ и нейният генерален директор Олег Романенко също бяха включени в ограничителния списък.

САЩ обявиха и нова военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда долара. Новата помощ включва ангажимент на САЩ за дългосрочни доставки на боеприпаси за системите HIMARS, снаряди за артилерията и допълнителни безпилотни летателни апарати, както и системи за борба с вражеските дронове.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна