Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е скептичен за китайския мирен план за Украйна

Джо Байдън - президент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм по отношение на китайския мирен план за Украйна.

В интервю за телевизия Ей Би Си той коментира, че в плана "няма нищо, което ще бъде от полза за някой друг, освен за Русия".

Схващането, че Китай може да договори края на войната, не е разумно, каза Байдън.

Китайският план за мир в Украйна призовава и двете страни в конфликта да се споразумеят за постепенна деескалация и предупреждава да не бъдат използвани ядрени оръжия. Той до голяма степен повтаря позицията, възприета от Китай от началото на войната, отбелязва Ройтерс.

Джо Байдън потвърди, че засега Съединените щати няма да изпратят на Украйна изтребители Ф-16, за каквито настоява украинският му колега Володимир Зеленски.

"Той не се нуждае от Ф-16 засега", каза американският президент на въпрос, свързан с исканията на президента Зеленски.

Напоследък се засилиха исканията от Киев САЩ да осигурят и самолети Ф-16, след като Вашингтон и европейските съюзници се съгласиха да доставят танкове.

След предоставените милиарди долари военна помощ на Украйна от началото на войната някои критикуват Байдън за бавните действия, а други след посещението му в Киев попитаха защо не е предпочел да посети щата Охайо, където след дерайлиране на влак по-рано този месец жители страдат от сериозно екологично замърсяване.

В интервюто американският президент потвърди, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат на поста догодина, но в същото време уточни, че няма да бърза да обявява официално своята кандидатура.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна