Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване сочи кои сектори ще имат най-големи нужди от нови служители в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическите сектори в Кипър, които през следващото десетилетие ще се развиват най-силно и ще имат най-големи нужди от нови служители, са търговията на дребно, образованието, строителството, туризмът, информационните технологии. Това показва обявеното от Агенцията за развитие на човешките ресурси проучване "Прогнози за търсене и предлагане на работна сила в кипърската икономика 2022-2032 г."

Тенденцията за нарастване на заетостта в Кипър ще продължи, като след 10 години участието на икономически активното население на пазара на труда ще достигне почти 81%, се посочва в новото проучване.

Заради започналата цифрова трансформация на кипърската икономика на най-високите нива на търсене ще са специалистите по информационни и комуникационни технологии, като 80% от нуждите от заетост ще дойдат от създаването на нови работни места.

Силен растеж се очаква в сектора на услугите, в който според проучването след 10 години ще работят 80% от заетите.

Прогнозираният ръст на кипърската икономика ще доведе до значително търсене на работещи и в търговията на дребно.

Хотелиерството и ресторантьорството ще имат още по-силна нужда от сега от нови служители, поради политиката на държавата за удължаване на туристическия сезон и обогатяване на туристическия продукт на Кипър.

Очаква се голямо увеличение на броя на работещите с висше образование - през 2032 г. те ще са около 60% от икономически активното население.

Прогнозите за търсенето на кадри са направени на базата на 52 сектора на икономическа дейност и 309 професии, а прогнозите за предлагането, които за първи път се включват в подобно изследване, са предоставени за икономиката като цяло, по пол и по ниво на образование, обясниха от Агенцията за развитие на човешките ресурси.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна