Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски космически кораб ще върне на Земята трима души от МКС

Изстрелването на ракетата-носител с кораба "Союз МС-23"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски космически кораб "Союз" без екипаж се скачи тази нощ с Международната космическа станция и в крайна сметка ще върне у дома двама космонавти и един астронавт, чийто кораб за връщане беше повреден от малък метеорит.

Корабът MС-23 се свърза автономно с орбиталната изследователска лаборатория, показа видео на живо от НАСА, с което завърши двудневното пътуване на "Союз" след изстрелването му от Казахстан.

Очаква се през септември той да върне у дома американския астронавт Франк Рубио и руските космонавти Дмитрий Петелин и Сергей Прокопиев.

Тримата пристигнаха на Международната космическа станция през септември миналата година на борда на MС-22 и първоначално трябваше да останат само около шест м

Но в средата на декември от кораба им започна да изтича охлаждаща течност, след като беше ударен от нещо, което според американски и руски официални лица е било малък метеорит.

Руската космическа агенция "Роскосмос" реши да изпрати MС-23 на мястото на повредения кораб, но без планираните в него трима членове на екипажа.

Тъй като няма кой да ги замени, Рубио, Петелин и Прокопиев ще се наложи да прекарат почти една година в космоса.

Очаква се повреденият MС-22 да напусне космическата станция без пътници и да се завърне на Земята в края на март.

В момента на борда на Международната космическа станция се намират още четирима астронавти, които пристигнаха с кораба SpaceX Dragon през октомври миналата година.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна