Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството американци подкрепят идея за когнитивни тестове за политици над 75 г.

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

Нова анкета показва, че мнозинството от американците подкрепят предложението на кандидат-президентката от Републиканската партия Ники Хейли да се изискват тестове за умствена способност на политици на възраст над 75 години.

Анкетата е на Фокс Нюз и показва, че 77 процента от американците подкрепят тестовете, само 20 процента са против, а 3 процента не са сигурни.

Хейли, която преди дни обяви кандидатурата си за Белия дом, призова за по-възрастните политици да се изискват тестове за умствените им способности в очевиден ход срещу президента Джо Байдън и предшественика му на поста Доналд Тръмп, които са съответно на 80 и 76 години.

Байдън обаче побърза да каже в интервю, че опасенията относно възрастта му са "напълно основателни", но че той не взема предвид възрастта си, когато решава дали да се кандидатира отново за президент. Всъщност той е най-възрастният президент в историята на САЩ и  ако бъде преизбран отново ще бъде на 82 при полагането на клетва през 2025 г.

Според допитването сега 43 процента от гласоподавателите на Републиканската партия са  за  Тръмп, 28 процента подкрепят губернатора на Флорида Рон ДеСантис, а за Ники Хейли и за бившия вицепрезидент Майк Пенс са само с по 7 процента.

Ники Хейли

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна