Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън обеща подкрепа на САЩ за независимостта на Казахстан

Антъни Блинкън с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.
Снимка: Ройтерс

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща подкрепата на Съединените щати за независимостта на Казахстан. Блинкън е на обиколка в Централна Азия.

Пътуването на Антъни Блинкън цели засилване на влиянието на Съединените щати в Централна Азия.

"Решени сме да направим отношенията ни още по-силни", заяви държавният секретар след разговори с президента Касъм-Жомарт Токаев.

Преди да продължи към Узбекистан в Астана Блинкън ще разговаря с външните министри на всичките пет бивши съветски републики в Централна Азия, които включват още Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан.

Държавите от Централна Азия имат дългогодишни връзки в областта на сигурността и икономиката с Русия, но за разлика от другата бивша съветска република Беларус, те не застанаха зад Москва във войната. И петте централноазиатски държави се въздържаха или не гласуваха миналата седмица за резолюцията на Общото събрание на ООН, която настоява Русия да изтегли войските си от Украйна.

За засилване на влиянието в региона се бори и Китай, смятан от Вашингтон за най-значимия дългосрочен съперник. Миналата година президентът Си Цзинпин избра Казахстан и Узбекистан за първото си задгранично пътуване след пандемията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна