Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР утвърди с 14% по-ниска цена на газа за март

Снимка: архив

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от Комисията.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за м. март два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени след извършена комплексна оценка на всички подадени в тръжната процедура оферти, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества природен газ за м. март се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти

Утвърдената цена за м.март от 106,74 лв./MWh е с над 14% по-ниска от цената за м. февруари, която беше в размер на 124,34 лв./MWh. Основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Поради намаленото прогнозно потребление на природен газ за м. март „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс по-малки количества от добив от хранилището в Чирен, в сравнение с предварително планираните. Снижаването на борсовите котировки през м. февруари е дало възможност на обществения доставчик да продължи виртуално да нагнетява природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за м. март.

„Продължаващото намаление на цената на природния газ е много благоприятен фактор за топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители. България и Европейският съюз се справиха отлично след спиране на доставките от „Газпром“ - пазарните тенденции показват, че не се оправдаха апокалиптичните сценарии за мрак и студ при липсата на такива доставки и предишните екстремно високи цени на газа остават в историята“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на проведеното открито заседание на 23.02.2023 г.

„В ценовите си решения Комисията се стреми да постига баланс, като отчита интересите на всички заинтересовани страни. С определянето на прогнозна годишна цена на топлинната енергия регулаторът създаде сигурност и предвидимост за всички потребители на топлофикационни услуги. Тази цена остана непроменена през целия есенно-зимен сезон, независимо от резките промени през този период на цената на основния ценообразуващ елемент – природния газ“, подчерта доц. Иванов.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. март 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени