Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна е във фокуса на разговори на Г-20 в Индия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна успя да осигури електроенергия и отопление за хората въпреки трудната зима, белязана от постоянни руски ракетни удари, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът Зеленски каза, че сънародниците му са преживели зимата благодарение на усилията на властите за покриване на битовите нужди, но предупреди, че Русия остава заплаха за енергийната система:

"Зимата свърши. Беше много труден период и всеки украинец изпита тази трудност. Но все пак успяхме да осигурим на Украйна енергия и топлина. Да, заплахата за енергийната система остава. Но и работата за енергийната система също продължава".

Зеленски добави, че на денонощен руски обстрел са подложени Никопол в Днепропетровска област, Запорожие, региона на Херсон, фронтовата част на Донбас, Харковска, Сумска и Черниговска област.

Един човек е загинал, и 20 души са били евакуирани след руски ракетен удар в Запорожие тази нощ. Частично е бил разрушен жилищен блок.

Войната в Украйна се очаква да бъде във фокуса на разговорите на министрите на външните работи от Г-20 в Делхи. В срещата участва и руският външен министър Сергей Лавров. Според РИА Новости той не планира дискусии с американския държавен секретар Антъни Блинкън в рамките на форума.

Премиерът на Индия Нарендра Моди призова за единство, което да доведе до край на различията около Украйна, заявявайки, че глобалното управление "се е провалило".


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна