Снимка: agribusiness.pro
Първото издание на Академия „Иновации в агробизнеса“ ще се проведе от 13 до 17 март. Инициативата е на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, Enterprise Europe Network – България, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, “Клийнтех България”, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), AI Bulgaria, Health and LifeScience Cluster и SpinOFF Bulgaria.
Домакин ще е Литературния клуб „Перото“ към НДК.
Радио София е медиен партньор на събитието.
„Оказва се, че един традиционен нискотехнологичен сектор като земеделието, е изключително динамичен. Предизвикателствата пред хората в тази област ги принуждават да се обърнат и да използват нови технологии.
Програмата на форума е доста богата. Очакваме представители на селското стопанство (растениевъдство и животновъдство), земеделието, хранително-вкусовата индустрия, IT сектора, машиностроене, електроника, дори козметичната промишленост. Искаме да разкажем за всички тези хора, които споделят това вдъхновението в областта на иновациите в агросектора“, отбеляза пред Радио София проф. Теодора Георгиева (▼)от Софийския университет.
Академията ще започне с двудневно обучение (13-14 март) за одитори на системи за управление по безопасността и качеството на храните съгласно последните изисквания на ISO 22000:2018“.
На 15 март предстои целодневен безплатен семинар на “Клийнтех” за стартиращи компании в сферата на агрохранителните технологии и био- и кръговата икономика.
На 16 март 2023 г. в 10.00 часа ще се открие изложение на компании, които представят иновативни разработки с приложение в селското стопанство и индустриите от агрохранителната верига. От 18.30 часа ще започне събитието "Технологии в бара", организирано от ПАРА, в рамките на което професионалисти разискват различни теми от IT екосистемата у нас. Входът е свободен. Изложението ще продължи до 16 часа на 17 март.
Академията предвижда и поредица от медийни събития, нетуъркинг пространства, дегустации на вино, фирмени презентации, работа по водещи за страната проекти в областта на кръговата икономика и биоикономиката, уъркшопи със стартиращи бизнеси от индустриите на агро-хранителната верига, джаз вечери и т.н.
Чуйте целия разговор на Лили Големинова за още детайли по темата.