Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София поиска оставката на директора на Народния театър

2
Протестиращите се събраха пред Министерството на културата в София
Снимка: БГНЕС

Протест с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев се проведе пред Министерството на културата.

Недоволни от работата на директора режисьори, актьори, драматурзи и представители на други творчески гилдии се заканиха, че ще внесат подписка от няколко хиляди души в Министерството на културата, с която благодарят на Васил Василев за усилията му като директор на Народния Театър и го канят да си тръгне.

Ще бъде сформиран инициативен комитет за сваляне на директора на Народния театър Васил Василев и за промяна в закона за начина, по който стават назначенията на директорите, както и да се измисли начин за контрол на дейността на директора, заяви журналисти актьорът Камен Донев.

"В случая този, който трябва да отстъпи, това е Васил Василев. Защото той показа, че е бездарен като директор, той показа, че е зависим, че допуска много грешки. И най-вече – той показа, че не зачита хората, които градят театъра. Театърът не се гради от директор, театърът се гради от актьори и режисьори, от драматурзи, хората, които са творческото ядро."

Актьорът Валери Йорданов благодари за смелостта на служебния министър на културата Найден Тодоров, че не се е подвел той да махне длъжността главен режисьор и той да уволни Александър Морфов.

"И все пак, не може отгоре, от министерството да ти искат документи какви са договорите с определени големи фирми, какви са парите идващи, независимо дали е спонсорство или дарение, и ти да откажеш да ги предоставиш. Да ти искат документи за заплатите спрямо представленията, които са изиграни, за големите ДМС-та, които са изплащани около Нова година, и ти да откажеш да дадеш такива документи на своя началник, на своя принципал. Мисля, че това е абсолютно достатъчно този директор да си отиде."

Със скандирания "Оставка" и "Мафията вън" протестиращите се преместиха от Министерството на културата към Народния театър, където протестът приключи.

Шествието на недоволните достигна до Народния театър/Снимка: БГНЕС
По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна