Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мост във Вашингтон ще бъде осветен с бяло, зелено и червено

Мостът "Фредрик Дъглас" във Вашингтон
Снимка: newfrederickdouglassbridge.com

По повод националния празник на България един от мостовете в американската столица Вашингтон ще бъде осветен с бяло, зелено и червено. Трети март се отбелязва редовно с тържествени събития на места с по-голям брой българи в САЩ, например Чикаго, като тази година в по-мащабните чествания ще се включи и Вашингтон.

Във вечерните часове местно време с бяло, зелено и червено ще бъде осветен един от най-новите мостове тук – кръстеният на бележития афроамериканец - борец за равни права Фредрик Дъглас.

Посланикът на България във Вашингтон Георги Панайотов заяви за БНР, че идеята е хрумнала спонтанно по време на среща с местната община. По думите му днес се очаква и специална прокламация от местните власти: 

"Кметът на Вашингтон (Мюриел Баузър) ще направи една прокламация, в която ще обяви 3-ти март за Ден на България във Вашингтон и в която ще акцентира върху приноса на българите за културното разнообразие в Съединените американски щати". 

Мостът "Фредрик Дъглас", който ще бъде осветен след 18:30 местно време (01:30 ч на 4-ти март българско), минава над реката Анакостия и е известен със своите три огромни арки и пешеходни алеи. Той е един от акцентите на пейзажа на американската столица.

Прогнозата е за дъжд, но посланик Панайотов призова желаещите да дойдат, като препоръчва това да стане на една от платформите за гледане, указана в сайта на посолството. 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна