Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна, включващ боеприпаси и друга подкрепа на обща стойност 400 милиона долара, предаде Ройтерс. Военната помощ обаче ще включва за пръв път и тактически подвижни щурмови мостове за транспортиране по тях на танкове и бронирани превозни средства.

Пакетът ще бъде финансиран с помощта на Presidential Drawdown Authority, който упълномощава президента да прехвърля артикули и услуги от запасите на САЩ без одобрение от Конгреса по време на извънредна ситуация, заяви държавният секретар Антъни Блинкън при обявяването на помощта.

"Този пакет за военна помощ включва повече боеприпаси за осигурените от САЩ противовъздушни системи HIMARS и гаубици, които Украйна използва толкова ефективно, за да се защитава, както и боеприпаси за бойни машини Брадли на пехотата, мостови бронирани превозни средства (AVLB, предназначени да подпомага военните при бързо разгръщане на танкове и други бронирани бойни превозни средства през препятствия от типа на реки), както и боеприпаси и друга поддръжка, обучение и подкрепа", каза той.

Според Блинкън "Русия сама може да прекрати войната си днес. Докато Русия не направи това, ние ще стоим обединени с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ще укрепваме нейните военни сили на бойното поле, така че Украйна да бъде във възможно най-силната позиция на масата за преговори“.

Блинкън уточни, че това е 33-ият пакет помощ, който САЩ предоставят на Украйна, с което американската военна помощ вече е за над 30 милиарда долара, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия на 24-ти февруари 2022 г.

Armoured Vehicle-Launched Bridge (AVLB) - M60

Щурмовите мостове биха могли да бъдат използвани от украински войски, които се обучават във война с "комбинирани оръжейни маневри", което представлява координирано използване на артилерийски обстрел, заедно с атакуващо придвижване на танкове и бронирани превозни средства за отвоюване на територии, завзети от руските сили лед тяхното нахлуване в Украйна преди година.

Допълнителните боеприпаси се изпращат, за да помогнат за увеличаване на запасите в очакване на пролетна офанзива.

"Щурмовият мост е от съществено значение за комбинирани оръжейни операции. То позволява на бронираните превозни средства да пресичат тесни реки и канавки, които иначе биха довели до забавяне на цяла военна сила“, отбеляза за Ройтерс Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в базирания в Лондон Royal United Services Institute.

"Важно е, че щурмовите мостове са от изключителна важност само за офанзивни операции, което показва, че САЩ подготвят Украйна да продължи да си възвръща територии", добави Уотлинг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна