Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл" призова за действия срещу влошаващата се ситуация с правата на човека в Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова страните членки на ООН да предприемат действия по отношение на влошаващата се ситуация с човешките права в Афганистан и да осигурят справедливост за жертвите на насилието на талибаните, съобщи ДПА.

Радикалните ислямисти извършват незаконни арести на защитници на правата на жените, учени и активисти заради публичната им критична позиция, заявява организацията. Мнозина са били произволно задържани без правна защита или контакт със семействата им, посочва БТА.

"Амнести интернешънъл" казва още, че талибаните не желаят или не са в състояние да разследват действията на свои привърженици, които грубо нарушават човешките права на афганистанците.

Неправителствената организация настоява за създаването на независим разследващ механизъм в страната. "Ситуацията с човешките права в Афганистан се влошава бързо, а безмилостните нарушения на талибаните продължават всеки ден", каза Аниес Каламар, генерален секретар на "Амнести интернешънъл".

Организацията е документирала престъпления, извършени от членове на талибаните от връщането им на власт като задържане на защитници на правата на жените, журналисти и цивилни в провинция Панджшер, както и масови убийства на представители на етническата група на хазарейците в три други провинции.

Време е многократните публични изявления на международната общност да бъдат последвани от конкретни действия, каза Каламар.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!