Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват бившия бразилски президент Болсонаро за контрабанда на бижута

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският министър на правосъдието Флавиу Дину нареди на полицията да разследва предполагаем опит на бившия президент Жаир Болсонаро за контрабанда на бижута.

Според местни медии бижутата са на стойност над 3 милиона долара и са били подарък от Саудитска Арабия за президентската съпруга. Те са били открити от митническите служители в багажа на член на бразилска делегация, която пътувала до арабската държава през 2021 година.

Служителите са попречили на мъжа да ги внесе в страната без да плати съответното мито. Медиите съобщават, че представители на администрацията са се опитали да убедят митничарите да освободят ценностите.

Бразилците могат да внесат стоки или подаръци на стойност до 1000 долара без митнически такси.

Според критиците на бившия президент бижутата принадлежат на държавата и трябва да станат част от президентската колекция.

Скандалът се задълбочи още, след като данъчните започнаха собствено разследване след нови информации за внесени в страната още ценности, които преди това не са били открити. Медиите обаче посочват, че вторият комплект е бил предаден в президентската колекция в края на миналата година

В единствения си коментар по въпроса Жаир Болсонаро отрече да има нарушение от негова страна. Той каза, че е бил „разпънат на кръст за подарък, който никога не е искал и не е получавал“.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна