Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на Илинойс гласува резолюция за обявяване на март за месец на България

Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго

Днес в щатския Конгрес на Илинойс ще се гласува резолюция за обявяване на месец март за месец на България.

Ако проекторезолюцията бъде  ратифицирана и в двете камари на щатския законодателен орган, месец март ще бъде обявен за месец на България в Илинойс.

Преди няколко дни документът беше внесен в Конгреса на щата в столицата Спрингфийлд. Специална делегация, която включваше членове на български просветни дружества и организации, представители  на българския бизнес от Чикаго, както и сестрите Антоанета и Диана Стойкови, родственици на създателя на компютъра Джон Атанасов присъстваха в залата по време на представянето на  документа.

В него се отбелязва общото партньорство между България и САЩ, както и постиженията на  сънародниците ни от старата и нова българска емиграция, допринасящи за развитието на  обществено-политическия и културния живот на щата.

В Камарата на Конгреса проекторезолюцията бе представена от Джей Хофман, а в щатския Сенат е внесена от републиканеца Дан Макконки.

Ако днес бъде приета, това ще бъде признание за забележимото присъствие на българската емигрантска общност в щата Илинойс и в САЩ.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна