Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел: Стара Загора беше представена като водородната долина на Източна Европа

Снимка: Личен архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стара Загора като водородната долина на Източна Европа беше представена на високо политическо и икономическо ниво в Брюксел от д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора. Събитието се състоя в първите дни на март. Д-р Грозева представи региона като потенциал за развитие на коренно различен икономически сектор, базиран на ресурсите, които има в региона, "което е отговорност и вълнение“, каза д-р Грозева.

Проектът за водородна долина се казва официално „Захир“. Финансирането по него ще е под формата на публично-частното партньорство- 50/50, поясни д-р Румяна Грозева. Тя изясни, че този проект е съобразен изцяло с новите тенденции и технологии. Той представлява реализация на  индустриална симбиоза, базирана на водородни технологии, така че индустриалният сектор да се ползва от тях. Развитието на новата технология ще позволи не само да се запазят работните места на служителите на ТЕЦ 2, официално партньор по проекта, но и да се увеличат, коментира д-р Румяна Грозева. 

За възможностите за внедряване на иновации по пътя на справедливия преход и протичащите успоредно постъпки на правителството за предоговаряне на Националния план за възстановяване, чуйте повече от Минутите за Зелената сделка със събеседник д-р Румяна Грозева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна