Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанкарло Джанини със "Звезда на славата" в Холивуд

Джанкарло Джанини в Холивуд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият италиански актьор, също режисьор, сценарист  и продуцент Джанкарло Джанини бе удостоен със звезда на "Алеята на славата" в Холивуд. Той е 17-ият представител на италианското изкуство с поименна звезда поставена на булевард "Холивуд" в Лос Анджелис.

В изказването си при поставянето на звездата с неговото име Джанкарло Джанини каза:

"Много съм доволен, че съм тук. Тази звезда ми харесва много, защото съм в компанията на други звезди, които продължават да вършат своята работа. Посвещавам звездата на голямата италианска режисьорка Лина Вертмюлер. С нея направих много филми, тя ме създаде като актьор. Дължа на нея това признание". 

Джанкарло Джанини бе кандидат за "Оскар" през 1977г. за най-добър актьор във филма на Лина Вертмюлер "Pasqualino Settebellezze". Роден в Ла Специя област Лигурия преди 80 години, той има изключителен репертоар в киното, театъра и телевизията  интерпретирайки различни образи, с което стана популярен и извън Италия.

Известен е и като озвучаващ артист най-вече  на гласовете на американските  актьори Ал Пачино и Джак Никълсън.

Джанкарло Джанини е многократен носител  на италианските филмови награди "Златен глобус" и "Давид на Донадело", както и на приза за мъжка роля във филма "Film d’amore e d’anarchia" на кинофестивала в Кан. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна